Kategórie
Farníček

Martin z Tours – môj príbeh (3.)

Hneď na druhý deň, ako sa mi vo sne zjavil Ježiš v žobrákovej polovici plášťa, som sa dal pokrstiť a po čase som tiež odišiel z vojska. Chcel som totiž slúžiť jedine Ježišovi a veľmi som túžil po tom, aby v neho uverili aj moji rodičia. Môj otec neopustil pohanské zvyky až do smrti, no moja mama sa stala kresťankou.

Stal som sa žiakom svätého Hilára, ktorý bol biskupom v meste Pictavium v Galii (teraz Poitiers, Francúzsko). Po čase ma chcel vysvätiť za kňaza, no ja som sa toho necítil hodný. Usadil som sa poblíž mesta v malej pustovni a čoskoro sa ku mne začali pridávať ďalší muži. (Z tejto pustovne je dnes najstarší známy európsky kláštor – Opátstvo v Ligugé.)

V roku 371 sa uvoľnil biskupský stolec v meste Tours (čítaj túr). Ľudia si žiadali, aby som sa stal biskupom práve ja, a tak som bol 4. júla 371 vysvätený za biskupa. Za svoje sídlo som si zvolil miesto asi dva kilometre od mesta Tours pri rieke Loire, kde som vystaval drevený kláštor. Žil som tam aj s asi osemdesiatimi spolubratmi; nič sme nevlastnili, žili sme veľmi skromne. Každý rok som navštevoval všetky moje farnosti a zakladal som kláštory, aby sa kresťanstvo rozšírilo aj do okolitých dedín.

Keď som cítil, že môj život na tomto svete sa chýli ku koncu, požiadal som svojich spolubratov v kláštore v Candes-Saint-Martin (áno, dedinku pomenovali po mne), aby som mohol zomrieť medzi nimi. Náš Pán si ma povolal k sebe 8. novembra 397. Pochovali ma o pár dní neskôr – a vtedy si ma pripomína aj Cirkev. A to je dnešná otázka:

V ktorý deň si môj sviatok pripomína Cirkev?
Nápoveda: je to tiež deň, kedy mám na Slovensku meniny.

Správnu odpoveď mi pošlite na e-mailovú adresu farnicek.dl@gmail.com najneskôr do soboty 6.3.2021 do 12:00. A nezabudnite napísať svoje meno, priezvisko a adresu. Meno výhercu sa dozviete na nedeľnej sv. omši.

Správna odpoveď z minulého týždňa:
Ako ste sa už určite dočítali v úvode dnešnej časti príbehu, vo sne sa mi zjavil Ježiš Kristus oblečený v polovici plášťa, ktorú som daroval žobrákovi.

Žiaľ, nepodarilo sa nám dnes vyžrebovať víťaza minulotýždňovej otázky. Žrebovanie sa preto uskutoční tiež 6.3.2021.