Kategórie
Farníček

Martin z Tours – môj príbeh (2.)

Hoci moji rodičia neboli pokrstení, ja som od mladosti chcel byť kresťanom. Preto som sa začal pripravovať na krst bez ich vedomia a ako 15-ročný som mal byť pokrstený. V tom čase však cisár Konštantín vydal rozkaz, aby sa do vojska zapojili všetci schopní synovia vyslúžených vojakov. Môjmu otcovi sa zdalo, že som nejaký zakríknutý, a myslel si, že armáda ma zmení. A tak ma prihlásil.

Slúžil som na koni v ťažkom brnení. Keď som mal 18 rokov, bol som s vojskom pri meste Samarobriva v Galii. (Nebojte sa, tentoraz vás nebudem skúšať, ako sa to mesto volá v súčasnosti. Volá sa Amiens a nachádza sa vo Francúzsku.)

Jedného dňa – uprostred zimy – som v bráne do mesta stretol nahého žobráka. Prišlo mi ho ľúto. A hoci som už skoro všetko rozdal, zostal mi ešte vojenský plášť. Vytasil som teda meč a plášť som rozdelil na dve polovice – jednu som dal žobrákovi a do druhej som sa obliekol ja.

Nasledujúcu noc som mal sen – v tom plášti, ktorý som dal žobrákovi, sa mi zjavil… Viete kto? Čo si myslíte – kto sa mi zjavil vo sne a mal na sebe tú polovicu plášťa, ktorú som dal žobrákovi?
(Nápoveda: odpoveď nájdete aj na našej farskej stránke.)

Správnu odpoveď mi pošlite na e-mailovú adresu farnicek.dl@gmail.com najneskôr do soboty 27.2.2021 do 12:00. A nezabudnite napísať svoje meno, priezvisko a adresu. Meno výhercu sa dozviete na nedeľnej sv. omši.

Správna odpoveď z minulého týždňa:
Dnes sa moje rodné mesto volá Szombathely (čítaj sombathej) a nachádza sa v severozápadnom Maďarsku – asi tak dve a pol hodiny autom od Dolného Lopašova.