Kategórie
Farníček

Martin z Tours – môj príbeh (1.)

Milí moji kamaráti! Chcel by som sa vám trochu predstaviť, aby ste ma spoznali. Rozpoviem vám príbeh svojho života. Narodil som sa v meste Savaria (ktoré sa písalo aj Sabaria) v Panónii. Bolo to v roku roku 316. Niektorí si myslia, že v roku 317 (a iní dokonca, že to bolo až v roku 336). Moji rodičia neboli kresťanmi. Otec mal vysokú hodnosť v Rímskej armáde – bol vojenským tribúnom. A ako správny vojak mi dal meno po starorímskom bohovi vojny – Marsovi.

Pár rokov po mojom narodení odišiel otec z armády a stal sa veteránom. (Ozaj, vedeli ste, že slovo veterán má pôvod v latinčine? Slovo vetus znamená starý.) A keďže už vo vojsku neslúžil, mohli sme sa usadiť na jednom mieste. Dostal pozemok pri meste Ticinum, ktoré sa dnes volá Pavia a nachádza sa v severnom Taliansku.

Možno ste si už všimli, že kedysi sa tie mestá volali ináč než dnes. Ja som vám naschvál neprezradil jednu vec. Aj mesto, v ktorom som sa narodil sa vtedy volalo ináč. A to je dnešná hádanka:

Ako sa volá moje rodné mesto dnes a v ktorom štáte sa nachádza?

Správnu odpoveď mi pošlite na e-mailovú adresu farnicek.dl@gmail.com najneskôr do soboty 20.2.2021 do 12:00. A nezabudnite napísať svoje meno, priezvisko a adresu. Meno výhercu sa dozviete na nedeľnej sv. omši.

Správna odpoveď z minulého týždňa:
Svätý Jozef